Način pripreme
Mleko se blago zagreje, u njega se dodaje kvasac, 1 supena kašika šećera i 2 supene kašike brašna. Ostavlja se na 10 minuta da se kvasac aktivira.
2 jaja + 1 žumance se mute sa 1 šoljom šećera u vazfušastu penu. U odgovarajućoj posudi se proseje brašno dva puta. Pravi se udubljenje u kom se umute jaja, aktivirani kvasac, stevija i arome.
Mast i maslac se istope i u njih se dodaje ulje. Polovina masnoće se dodaje u brašno i ostali sastojci za testo. Umesi se meko i blago lepljivo testo za milibrote. Nakon toga postepeno u malim porcijama se dodaje ostala količina masnoće.
Dodaje se malo masnoće i mesi se dok se masnoća u potpunosti ne upije. Ova radnja se ponavlja dok se ne upije cela količina masnoće.
Testo se pokriva streč folijom i krpom.
Ostavlja se da nadođe na 2 sata na sobnoj temperaturi.
Testo se deli na dva dela.
Od svakog dela rukama se oblukuju tri pravougaone kore.
Čokolada se secka na sitne komadiće, ravnomerno se raspoređuje po korama i oblikuju se rolati.
Tri rolata se ređaju jedan do drugog i ispletu se.
Milibrot oblikovan u pletenicu se stavlja u odgovarajuću tepsiju /kalup/ na papir za pečenje.
Na isti način se oblikuje i milibrot sa slatkom od šljiva.
Nadev neka bude po vašem ukusu.
Možete koristiti sušeno voće namočeno u rumu, ratluk, tečna čokolada i drugo.
Milibrot raste još 90 minuta.
Mažu se umućenim belancem i posipaju se 1 supenom kašikom šećera.
Stavljaju se u hladnoj rerni, peku se 30 minuta na 170 stepeni. Nakon toga se pokrivaju aluminijumskom folijom i peku se još 30 minuta ispod folije na 160 stepeni.
U rernu se stavlja posuda sa vodom.
Gotovi milibroti se vade iz kalupa za pečenje i stavljaju se na rešetku dok se u potpunosti ne ohlade.
Miliborti sa nadevom spremljeni prema ovom receptu ostaju sočni i meki nekoliko dana.
Prijatno!