Način pripreme
Smeđi pirinač se veoma dobro opere i namoči u toploj vodi na 2 sata, nakon čega se voda baca.
Mleveno meso stavlja u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se namočeni pirinač, aleva paprika, kumin, šareni biber, 6 supenih kašika ulja i himalajska so.
Mleveno meso se veoma dobro umesi.
Listovi glavice kupusa se naseckaju na komade srednje veličine tako što se uklanja kočanj i žile. Ostavlja se 4-5 velikih listova glavice kupusa koji se ne seku.
U svaki list se stavlja mleveno meso i uvija se sarma.
U šerpu u kojoj se kuva, na dno se stavljaju dva ili tri velika lista glavice kupusa koji nisu naseckani, tako što se ređaju da pokriju dno i prilikom kuvanja sarme da ne zagore.
Odozgo se ređaju uvijene sarme tako što se završava pokrivanjem sa dva velika lista glavice kupusa i poklapa se tanjirom, okrenutim na dole kako bi pritiskao prilikom kuvanja.
Dodaje se 50 ml ulja i zaliva se jednakom količinom čorbe od kupusa i vode, tako što treba da pokrije rub tanjira kojim su poklopljeni.
Sarme sa kiselim kupusom po receptu Zvezdeva se kuvaju otprilike 2 sata na tihoj vatri.
Takođe, pogledajte kako da napravite posne sarme od kupusa ili ukusne sarme od kupusa u đuveču.