Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme sa kiselim kupusom po receptu Zvezdeva

Sarme sa kiselim kupusom po receptu Zvezdeva

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
515993k
Sarme sa kiselim kupusom po receptu Zvezdeva3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
10
"Šta li je drugačije kod ovih tradicionalnih sarmi sa kiselim kupusom po receptu Ivana Zvezdeva - hajde da vidimo."

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 1 kg, mešavina 60% svinjetina i 40% teletina
  • smeđi pirinač - 200 g
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • kumin - 1 kašičica
  • šareni biber - 1/2 kašičice
  • ulje - 6 supenih kašika, za mleveno meso + 50 ml prilikom kuvanja
  • himalajska so - 1 kašičica
  • kiseli kupus - 1 komad, velika glavica + 1 komad mala
* merne jedinice

Način pripreme

Smeđi pirinač se veoma dobro opere i namoči u toploj vodi na 2 sata, nakon čega se voda baca.

Mleveno meso stavlja u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se namočeni pirinač, aleva paprika, kumin, šareni biber, 6 supenih kašika ulja i himalajska so.

Mleveno meso se veoma dobro umesi.

Listovi glavice kupusa se naseckaju na komade srednje veličine tako što se uklanja kočanj i žile. Ostavlja se 4-5 velikih listova glavice kupusa koji se ne seku.

U svaki list se stavlja mleveno meso i uvija se sarma.

U šerpu u kojoj se kuva, na dno se stavljaju dva ili tri velika lista glavice kupusa koji nisu naseckani, tako što se ređaju da pokriju dno i prilikom kuvanja sarme da ne zagore.

Odozgo se ređaju uvijene sarme tako što se završava pokrivanjem sa dva velika lista glavice kupusa i poklapa se tanjirom, okrenutim na dole kako bi pritiskao prilikom kuvanja.

Dodaje se 50 ml ulja i zaliva se jednakom količinom čorbe od kupusa i vode, tako što treba da pokrije rub tanjira kojim su poklopljeni.

Sarme sa kiselim kupusom po receptu Zvezdeva se kuvaju otprilike 2 sata na tihoj vatri.

Takođe, pogledajte kako da napravite posne sarme od kupusa ili ukusne sarme od kupusa u đuveču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: