Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od milibrota»Uskršnji krafin (Cruffin)

Uskršnji krafin (Cruffin)

ValeriaValeria
Šef kuhinje
263111704
Uskršnji krafin (Cruffin)
Fotografije: Valeria
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
2
"Uskršnji krafin - neodoljivo iskušenje za Uskrs koje će vam postati omiljeno."

Potrebni sastojci

  • Za svetli deo
  • suvi kvasac - 5 g
  • sveže mleko - 75 ml
  • jaja - 1 celo i 1 žumance
  • šećer - 65 g
  • maslac - 30 g istopljen
  • brašno - 200 g
  • Za smeđi deo
  • suvi kvasac - 5 g
  • sveže mleko - 75 ml
  • jaja - 1 celo i 1 žumance
  • šećer - 65 g
  • maslac - 30 g istopljen
  • brašno - 170 g
  • kakao - 30 g
  • Još
  • maslac - 70 g
  • vanila - malo
  • kora od limuna - od 1 limuna, narendana
  • kora pomorandže - od 1 pomorandže, narendana
* merne jedinice

Način pripreme

U dve male posude stavljam kvasac odvojeno za beli i braon deo. Dodajem po 1 kašiku šećera i brašna od ukupne količine. Sipam mleko, promešam, zatvorim posude, pustim da se kvasac aktivira.

U druge dve posude dodajem jaja i brašno u svaku porciju i ravnomerno rasporedim kore limuna i pomorandže. Dodajem kakao za braon smesu. Dodajem aktivirani kvasac i umesim odvojeno dve vrste testa. Zatim ih zatvorim u posude i ostavim da se dižu oko 40 minuta u toploj rerni sa upaljenim svetlom.

Hvala gospođama koje su mi rekle da upalim samo svetlo u rerni. Nisam znao, ali učiš ceo život. Zaista radi i zagreva se koliko je potrebno.

Nakon što narastu, belo i braon testo podelim na dva jednaka dela.

Belo testo razvijem u kvadrat ili pravougaonik, svejedno. Dobro ga namažem maslacem. Zatim razvijem braon testo, ne mora da bude mnogo veliko, a može i da se pocepa. Kada se stavi na vrh, ivice se povlače nagore, pokrivajući tako beli deo. A ako se negde pocepa, nije problem.

Razvijeno testo se uvalja u uskršnji rolat. Seče se po dužini, ali ne do kraja. Dve polovine ostaju povezane. Zatim se jedna polovina uvalja pred kraj. Zatim se druga polovina umota i stavi na prvu polovinu. Kako se to dešava pogledajte u videu.

Koristio sam papirne kalupe dimenzija 13, 5 x 9, 5 cm.

Nakon oblikovanja ostavio sam ih da narastu 40 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta. Koristite čačkalicu da proverite da li su gotovi. Vvremensko ograničenje je između 30 i 40 minuta.

Obavezno ostavite da se ohladi, a zatim pospite uskršnji krafin šećerom u prahu.

Ako tražite još ideja za vaš uskršnji sto, pogledajte ove isprobane recepte za panetone i ideje za uskršnje kolače. A ako ste na dijeti, probajte ove uskršnje kolače bez šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Eva Zelenka
Eva Zelenka
Odlicno
27.04.2025 23:14