Način pripreme
U dve male posude stavljam kvasac odvojeno za beli i braon deo. Dodajem po 1 kašiku šećera i brašna od ukupne količine. Sipam mleko, promešam, zatvorim posude, pustim da se kvasac aktivira.
U druge dve posude dodajem jaja i brašno u svaku porciju i ravnomerno rasporedim kore limuna i pomorandže. Dodajem kakao za braon smesu. Dodajem aktivirani kvasac i umesim odvojeno dve vrste testa. Zatim ih zatvorim u posude i ostavim da se dižu oko 40 minuta u toploj rerni sa upaljenim svetlom.
Hvala gospođama koje su mi rekle da upalim samo svetlo u rerni. Nisam znao, ali učiš ceo život. Zaista radi i zagreva se koliko je potrebno.
Nakon što narastu, belo i braon testo podelim na dva jednaka dela.
Belo testo razvijem u kvadrat ili pravougaonik, svejedno. Dobro ga namažem maslacem. Zatim razvijem braon testo, ne mora da bude mnogo veliko, a može i da se pocepa. Kada se stavi na vrh, ivice se povlače nagore, pokrivajući tako beli deo. A ako se negde pocepa, nije problem.
Razvijeno testo se uvalja u uskršnji rolat. Seče se po dužini, ali ne do kraja. Dve polovine ostaju povezane. Zatim se jedna polovina uvalja pred kraj. Zatim se druga polovina umota i stavi na prvu polovinu. Kako se to dešava pogledajte u videu.
Koristio sam papirne kalupe dimenzija 13, 5 x 9, 5 cm.
Nakon oblikovanja ostavio sam ih da narastu 40 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta. Koristite čačkalicu da proverite da li su gotovi. Vvremensko ograničenje je između 30 i 40 minuta.
Obavezno ostavite da se ohladi, a zatim pospite uskršnji krafin šećerom u prahu.
Ako tražite još ideja za vaš uskršnji sto, pogledajte ove isprobane recepte za panetone i ideje za uskršnje kolače. A ako ste na dijeti, probajte ove uskršnje kolače bez šećera.
Komentari