Uskršnji medenjaci

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141102k130
Uskršnji medenjaci
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 4
02/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
68 min.
Porcije
30
"Lepog izgleda, predivnog ukusa! Ovi medenjaci sa smeđim šećerom žele da budu deo vaše trpeze!"

Potrebni sastojci

  • za medenjake
  • maslac - 125 g
  • smeđi šećer - 75 g
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 250 g, belo
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • cimet - 1/2 kašičice
  • đumbir - 1/2 kašičice, mleveni
  • glukoza - 2 supene kašike
  • med - 1 supena kašika, tečan
  • za ukras
  • fondan - gotov za ukras
  • boja za hranu
  • jestivi ukrasi - gotovi, za ukras
  • džem od kajsija - (ili po želji) ili šećerni sirup za lepljenje fondana i gotovih ukrasa preko keksa
  • šećerna glazura
  • belanca - 1 komada
  • šećer u prahu - 250 g
  • sok od limuna - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite maslac sa šećerom na krem. Dodajte jaje, med i glukozu. Prosejte brašno sa sodom i začine i dodajte u smesu od maslaca. Zamesite meko testo, uvijte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Razvikte oklagijom hladno testo u koru debljine 5 mm, preko brašnom posute radne površine (ako želite tvrđe medenjake razvijte tanje, a ako želite mekše - onda deblje). Isecite keks pripremljenim kalupima. Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite 8 minuta na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.

Pripremite šećernu glazuru tako što umutite mikserom belance sa šećerom u prahu i sokom od limuna, dok se ne strvore čvrsti vrhovi. Obojite šećernu glazuru različitim bojama i mikserom, sa tankim nastavkom crtajte gotove keksiće.

Razvucite prethodno obojen fondan na tanak list i oblikujte oblike, kojiima ste sekli keksiće, izrežite ukrase. Zalepite preko keksića džemom pomešanim sa malo vode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: