Način pripreme
U dubokom tiganju sa malo ulja propržite rendanu šargarepu, sitno seckani luk, beli luk i pečurke, kao i vodu. Kada omekša, dodajte mleveno meso i pržite dok se ne pretvori u mrvice. Dodajte paradajz i začinite solju, prstohvatom šećera, biberom, bosiljkom i origanom. Ostavite smesu da krčka na laganoj vatri dok se malo ne zgusne.
U drugoj šerpi, da biste pripremili sos, istopite maslac i pržite brašno dok ne porumeni, uz stalno mešanje dodajte toplo mleko. Mešajte sos dok se ne zgusne i postane homogen, začinite sa malo soli i bibera, po želji dodajte malo rendanogkačkavalja, pa sklonite sa vatre.
U nauljeni pleh za pečenje, stavite sloj kora, preko njih sloj paradajz sosa i preko njega bešamel sos, ponovite postupak, završavajući sa slojevima na koje ređamo kriške svežeg paradajza i prelivamo obilnom količinom bešamela.
Pospite lazanje sa pečurkama rendanim kačkavaljem odozgo, pokrijte pleh folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220-240 stepeni oko 30 minuta. Zatim skinite foliju i vratite lazanje u rernu na oko deset minuta dok kačkavalj ne porumeni.
Ostavite lazanju da se malo ohladi da ne bude tečna. Prijatno!
Pogledajte i kako sepravi lazanja sa spanaćem ili klasična lazanja sa mlevenim mesom i bešamelom.