Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa pečurkama

Lazanja sa pečurkama

KameliaKamelia
Početnik
2
Lazanja sa pečurkama1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ne bilo kakva lazanja, već prava magija sa pečurkama, aromatičnim bešamelom i svom ljubavlju i trudom kuvara."

Potrebni sastojci

  • listovi za lazanju - 12 komada (bez prethodne obrade)
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • šargarepa - 2 komada
  • voda - 100 ml
  • pečurke - 10 komada
  • mleveno meso - 500 g
  • paradajz - 2 komada sveži + 500 g (iz konzerve)
  • kačkavalj - 300 g
  • ulje
  • so
  • šećer - 1 prstohvat
  • origano
  • bosiljak
  • biber
  • za Bešamel sos
  • maslac - 60 g
  • brašno - 3 kašike
  • mleko - 700 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokom tiganju sa malo ulja propržite rendanu šargarepu, sitno seckani luk, beli luk i pečurke, kao i vodu. Kada omekša, dodajte mleveno meso i pržite dok se ne pretvori u mrvice. Dodajte paradajz i začinite solju, prstohvatom šećera, biberom, bosiljkom i origanom. Ostavite smesu da krčka na laganoj vatri dok se malo ne zgusne.

U drugoj šerpi, da biste pripremili sos, istopite maslac i pržite brašno dok ne porumeni, uz stalno mešanje dodajte toplo mleko. Mešajte sos dok se ne zgusne i postane homogen, začinite sa malo soli i bibera, po želji dodajte malo rendanogkačkavalja, pa sklonite sa vatre.

U nauljeni pleh za pečenje, stavite sloj kora, preko njih sloj paradajz sosa i preko njega bešamel sos, ponovite postupak, završavajući sa slojevima na koje ređamo kriške svežeg paradajza i prelivamo obilnom količinom bešamela.

Pospite lazanje sa pečurkama rendanim kačkavaljem odozgo, pokrijte pleh folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220-240 stepeni oko 30 minuta. Zatim skinite foliju i vratite lazanje u rernu na oko deset minuta dok kačkavalj ne porumeni.

Ostavite lazanju da se malo ohladi da ne bude tečna. Prijatno!

Pogledajte i kako sepravi lazanja sa spanaćem ili klasična lazanja sa mlevenim mesom i bešamelom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: