Način pripreme
Počinjemo tako što temeljno očistimo ribu - iznutrice, škrge i krvni sud duž kičme, ali glave zadržavamo.
Ovako očišćena skuša se temeljno osuši.
Sledi trljanje solju - temeljno iznutra i spolja, u stomaku, u škrgama.
Slana riba se čvrsto umotava u streč foliju, stavlja u kutiju i čuva u frižideru 3-4 dana.
Kada izvadite ribu, uklonite so i nakratko je potopite u hladnu vodu. Dobro se osuše tako da ne kaplju kada se suše na vazduhu. Ribe se vezuju za rep i ostavljaju da se osuše na hladnom mestu još 3-4 dana.
Skidaju se, seku na tanke kriške i slažu u teglu, a između komada se stavlja lovorov list i zrna bibera. Prelijte teglu blago zagrejanim uljem i čuvajte u frižideru.
Za sušenu skušu na vazduhu možete koristiti i svežu i prethodno odmrznutu ribu. Prijatan dan!
Pogledajte i kako da napravite plakiju od skuše ili vašu omiljenu skušu prženu u tiganju.