Način pripreme
Ova posna pita sa prazilukom i mladim lukom je veoma ukusna.
Pošto tek učim da radim sa testom, nije sve savršeno, ali ukus ove domaće kore za pitu je veličanstven. Napravila sam pola doze jer mi je kalup mali, a takođe sam želela da proverim kako će tačno ispasti. Pa, uspelo je! Veoma sam srećna, sigurno ću to ponovo napraviti na Badnje veče, ali onda će biti puna doza?
Sipala sam prethodno prosejano brašno u posudu, dodala so i šećer. Kašikom sam počela da mešam dok sam sipala malo vode. Mesila sam testo, prvo kašikom, a zatim ručno.
Ostavila sam ga da odstoji premazavši ga uljem i pokrivši providnom folijom. Za to vreme sam napravila nadev. Očistila sam i oprala praziluk i mladi luk. Sitno sam ih iseckala i propržila na masnoći na srednjoj vatri. Pred kraj sam dodala začine i sklonila sa vatre da se ohladi.
Testo sam podelila na dve jednake polovine. Razvila sam jednu polovinu, dobro je premazavši uljem. Napravila sam nekoliko rezova na razvijenoj kori (vidi slike) i svaki deo preklopila, stavljajući ga preko drugog. Posle svakog preklapanja, dodavala sam ulje.
Kada je sve bilo spremno, lagano sam ga razvila testo i stavila u prethodno nauljeni pleh za pečenje. Nadev, koji sam prethodno propržila u tiganju, prelila sam preko testa, a preko njega stavila drugi komad testa za pitu, koji sam preklopila kao i prvi.
Pekla sam u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Kada sam izvadila pitu od praziluka, izmrvila sam gornji sloj kašikom, poprskala vodom i ostavila pod krpom 10-15 minuta.
Ako ne postite, možete dodati 1-2 kašike kiselog mleka u nadev od praziluka i mladog luka.
U nadev od praziluka možete dodati i pečurke, takođe je veoma ukusno.
Radi vaše udobnosti, napravila sam korak-po-korak fotografije kako tačno savijam testo, jer nisam sigurna da li je to jasno iz opisa.
Probajte ovu divnu posnu pitu sa prazilukom i mladim lukom i nećete se pokajati.
Pogledajte i kako se pravi posna pita sa spanaćem ili omiljena turska pita sa prazilukom.