Način pripreme
Za testo u posudi pomešamo jaja, šećer i vanilin šećer, mutimo mikserom dok ne dobijemo mekanu smesu. Dodajemo ulje i kiselo mleko, pomešano sa amonijačnom sodom, ponovo promešamo.
Dodajemo prosejano brašno u etapama i zamesimo meko testo koje se ne lepi. Podelimo testo na dva dela, razvučemo ga na tanke pravougaone kore, isečemo kore na trake i uvijemo trake oko metalnih korneta, preklapamo.
Poređamo kornete u pleh, oblžen papirom za pečenje i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Izvadimo kornete iz kalupa pažljivo i ostavljamo da se potpuno ohlade.
Za to vreme pripremamo krem od jaja sa kojim ćemo puniti kornete. Pomešamo žumancas a šećerom, brašnom i vanilom u kaseroli.
Postepeno sipamo sveže mleko i neprestano mešamo dok ne dobijemo glatku smesu.
Stavljamo kaserolu na vatru i kuvamo uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne.
Pred kraj kuvanja slatkog krema dodajemo maslac, isečen na kockice i mešamo dok se ne rastvori i dok se maslac potpuno ne integriše u smesu.
Napunimo kornete kremom i poređamo uspravno u odgovarajuću posud. Na kraju potopimo svaki kornet u šećerne mrvice i poređamo na poslužavnik kornete sa domaćim kremom za dečiji praznik.
Pogledajte još kako se prave italijanske kanole - takođe izazovni korneti.