Način pripreme
U kaserolu sipajte šolju vode, dodajte pola šolje ulja i stavite da provri.
Nakon što provri dodajte šolju brašna i mešajte 5 minuta ili dok smesa ne počne da postaje gusta.
Nakon toga skinite kaserolu sa vatre i ostavite sa strane dok se potpuno ne ohladi.
Nakon što se smesa ohladi potpuno, dodajte 4 jajeta. Dodajte jedno po jedno, nakon svakog mešajte energično dok ne dobijete homogenu smesu.
Na kraju nakon što stavite sva jaja, dobijate gusto i lepljivo testo.
Pripremite ravan i širok pleh i obložite papirom za pečenje. Uključite rernu da se ugreva na 200 stepeni bez ventilatora.
Uz pomoć kašike uzmite od smese i stavite u pleh. Oblikujte lopticu koliko je moguće. Važno je da kažem da ostavite mesta između eklera, pošto će da nadođu prilikom pečenja.
Eklere za Uskrs pecte u ugrejanoj rerni 25-30 minuta. (Važno je da ne otvarate vrata rerne za vreme pečenja, pošto će ekleri pasti i neće biti mekani i vazdušasti).
Gotove eklere ostavite da se ohlade.
Za to vreme pripremite krem, u šerpu sipajte 800 ml mleka i dodajte 10 supenih kašika šećera. Stavite da provri. U posudi umutite 5 supenih kašika brašn sa pola šolje vode i dodajte u mleko.
Mešajte energično nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte 40 g maslaca i 3 vanile. Ponovo mešajte dok ne dobijete glatku konsistenciju.
Sa špricem našunite hladne eklere kremom.
Gotove eklerčiće za Uskrs možete posuti šećerom u prahu ili sa nekoliko kašičica rastopljene mlečne čokolade. Srećni vaskršnji praznici!
Pogledajte takođe kako da napravite klasične francuske eklere i naučite koje su najčešće greške prilikom pravljenja eklera.