Način pripreme
Prvo pripremamo sve sastojke. Isečemo sitno šargarepu, mladi luk, beli luk, peršun i mirođiju. Isečemo tikvice i paradajz na sitne kockice, a pilći file na komadiće.
Operemo pirinač u đevđiru i ostavljamo da se ocedi od vode. U šerpi ugrevamo ulje i pržimo pirinač 1-2 minuta. Dodajemo luk u njega, šargarepu, tikvice, beli luk, paradajz i pileći file i dinstamo sve nekoliko minuta da omekšajju sastojci.
Sipamo 300 ml vrelog bujona od povrća u smesu i još malo mlake vode. Voda treba skoro da pokrije sastojke u šerpi. Stavljamo so i biber po ukusu i dodajemo mirođiju i peršun.
Promešamo i ostavljamo jelo na umerenoj temperaturi da upije svu tečnost samo od sebe.
Prebacujemo musaku u pleh i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne ispari i dok ne ostane samo na ulju, nakon toga pripremamo preliv od navedenih sastojaka. Prelivamo musaku i pečemo dok ne porumeni i dok se ne zapeče. Serviramo musaku sa kiselim mlekom.
Pogledajte takođe kako da napravite grčku musaku sa tikvicama ili omiljenu tursku musaku.