Način pripreme
Jaja treba da imaju temperaturu, kao i kiselo mleko.
U posudu stavite kiselo, šećer i ulje i neprekidno mutite mikserom dok ne dobijete jednoličnu belu smesu. Šećer treba dobro da se istopi. Ja sam odvojila 1-2 šolje dobijene smese.
U istu posudu stavite jaja i nastavite da mutite.
Prosejte brašno kroz sito. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilu. Zatim postepeno dodajte smesu sa brašnom i ponovo dobro umutite mikserom.
Oljuštite jabuke i očistite. Isecite jabuke na režnjeve. Količina jabuka zavisi od njihove veličine, u mom slučaju su mi bila potrebna 4 komada Golden Superba. Potrebno je da kada ređamo jabuke, one prekriju celu površinu.
U pleh obložen papirom za pečenje, tako da bude na dnu i zidovima posude, sipajte pire i poravnajte vrh kašikom ili silikonskom lopaticom. Ređajte kriške jabuka u redove, čvrsto se preklapajući. Najbolje je koristiti veliki i dubok pleh, jer će se kolač naduti i postati visok.
Pecite kolač od jabuka u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pecite 35-36 minuta dok se ne ispeče.
Jabuke ne potonu ni delimično u testo, kolač će postati vazdušast, mekan i aromatičan. Postaće blago ružičast, pre žut.
Ostavite kolač od jabuka da se hladi 5 minuta.
Smesu koju smo odvojili pomešajte četkicom i dobro premažite kolač po vrhu. Ostavite da odstoji 3 sata da smesa upije. Dobićete veoma sočan i ukusan kolač od jabuka.
Isecite na komade i jedite. Dobićete 16 velikih komada. Prijatno!
Pogledajte i kako da napravite kolač od jabuka i keksa ili klasičnu pitu od jabuka.