Pršuta

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Pršuta
Fotografije: Potrebitel#163600
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
"Nema lepšeg od domaćeg. Ova pršuta nema E-ove, konzervanse, veštačke boje i arome. Jednostavna je za pripremu u kući."

Potrebni sastojci

  • teletina - teleći šol
  • so - 80 g na 1 litar vode
  • aleva paprika - 3 pune kašike
  • so - 20 g
  • šećer - 2 g
  • origano - 1 kašičica
  • piskavica - 1 kašičica
  • biber - 15 zrna sitno mlevenih
  • piskavica - 15 zrna tucanih
  • beli luk - 6 čena presovanih
  • limun - ceđeni sok od limuna srednje veličine
  • vino - 50 ml crnog i belog po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Teleći šol naseći na trake ne šire od 7 cm. Staviti u pripremljenu salamuru u odnosu 80 g soli na litar vode. Ostaviti da tako odstoji sedam dana u frižideru ili u prostoriji sa temperaturom ne višom od 8°C. Sedmog dana izvaditi iz salamure i ispirati od soli u velikom sudu pod mlazom tekuće vode 4 sata.

Meso se izvaditi iz vode, jedan kraj nanizati na deblji kanap i ostaviti da se cedi oko jedan sat. Oceđenu teletinu staviti između dve daske, i daske stegnuti jako širokom elastičnom trakom.

Posle 24 časa meso izvaditi iz dasaka, i obilno namazati za ove strane (po mogućnosti četkom) specijalno pripremljenim začinom za pršutu.

Začin pripremiti od 3 pune kašike aleve paprike, 20 grama soli, 2 grama šećera, 1 kašičice origana, 1 kašičice piskavice, 15 sitno mlevenih zrna bibera, 15 tucanih zrna piskavice, 6 presovanih čena belog luka i 50 ml crnog vina. Sve sastojke mešati u posudi, i u smesu dodati belo vino do dobijanja kompaktne smese gustine ređeg sosa.

Meso namazano začinom okačiti da se suši na provetrenom mestu 24 časa, nakon čega meso treba ponovo presovati između dve daske i tako ostaviti u naredna 24 časa. Zatim meso ponovo okačiti da se suši. Za upotrebu je spremno četvrtog dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: