Pogača Cvetak

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Pogača Cvetak
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Odlični smo majstori za pogače i to ne možete poreći. Evo još jednog ukusnog dokaza."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 2 kom.
  • kiselo mleko - 4 kašika
  • ulje - 4 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • kvasac - 1 kockica
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 1 šolja za premazivanje kora
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sa kvascem dodati mleko, šećer i 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da naraste. Nakon toga, umutiti jaja i preostalo mleko. Prosejati brašno, napraviti rupu u njemu naliti smesu od jaja i mleka, a nakon toga i smesu sa kvascem.

Umesiti srednje tvrdo elastično testo. Namazati ga uljem i pokriti folijom. Kada naraste, podeliti testo na dva jednaka dela.

Jedan deo razviti oklagijom u koru, namazati maslacem, rezati na trougliće i praviti kiflice. Ređati ih po obodu pleha.

Od drugog dela testa razviti dve okrugle kore, namazati ih maslacem, narezati ih na 5 delova i svaki deo preseći po sredini i provući odozdo nagore.

Postaviti ih po sredini, a za centar ostaviti testo veličine oraha, razviti ga oklagijom, namazati maslacem, uviti u rolnu i naseći nožem, uviti ga u krug i postaviti u centar.

Pogaču ostaviti da naraste, nakon čega je premazati žumancem, posuti semenima i peći na 160 stepeni u zagrejanoj rerni.

Dobar apetit uz pogaču Cvetak!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: