Pogača-pita

BirgulBirgul
Šegrt
212180
Pogača-pita
Fotografije: Birgul
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
12
"Da li je pogača, pita, ne znamo, ali je mnogo ukusna"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 1 supena kašika
  • kvasac - 1 kesica od 7 g
  • belanca - 1 komad
  • ulje - 5 supenih kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - do 5 šolja, pšenično
  • ZA NADEV
  • sir - 250 g
  • paprike - 1/2 zelene i crvena
  • ZA PREMAZIVANJE
  • žumanca - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo u odgovarajuću posudu sipamo polovinu mlakog mleka.

Nakon toga dodajemo šećer, suvi kvasac i 4-5 supenih kašika brašna i promešamo kašu, ostavljamo 3-4 minuta da nadođe.

Nakon toga dodajemo preostalo sveže mleko, belanca, ulje, so i promešamo.

U prethodno prosejano brašno, dodajemo malo po malo.

Testo treba da bude srednje meko, da se nelepi, tako je bilo kod mene.

Nakon toga u odgovarajući pleh stavljamo papir za pečenje, stavljamo loptu od testa, pokrijemo čistom krpom - kod mene nadođe za 25 minuta.

Dok testo nadolazi pripremamo nadev.

U posudu izmrvimo sir i isečemo stno paprike, dodajemo u sir i promešamo.

Nakon toga u malu šoljicu stavljamo žumance i dodajemo ulje, to će biti za premazivanje pogača-pite.

Kad testo nadođe, malo razvučemo, pritiskamo prstima i rasporedimo po celom plehu.

Nakon toga potapamo prste jedne ruke u žumance sa uljem i pritiskamo prstima preko testa u krug.

Od velikog do malog kruga, tako da izgleda kao uvijena pita.

Nakon što bude gotovo, uzimamo od nadeva i popunimo praznine.

Nakon toga potopimo četku u smesu od žumanaca i ulje i premažemo testo između udubljenja.

Stavljamo pleh sa pogačom u hladnu rernu i nakon toga uključujemo na 190 stepeni, pečemo na donjem nivou rešetke, proveravamo čačkalicom za zube, treba da izađe suva.

I gotovo je... Imamo našu ukusnu pogača-pitu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: