Način pripreme
Prvo u odgovarajuću posudu sipamo polovinu mlakog mleka.
Nakon toga dodajemo šećer, suvi kvasac i 4-5 supenih kašika brašna i promešamo kašu, ostavljamo 3-4 minuta da nadođe.
Nakon toga dodajemo preostalo sveže mleko, belanca, ulje, so i promešamo.
U prethodno prosejano brašno, dodajemo malo po malo.
Testo treba da bude srednje meko, da se nelepi, tako je bilo kod mene.
Nakon toga u odgovarajući pleh stavljamo papir za pečenje, stavljamo loptu od testa, pokrijemo čistom krpom - kod mene nadođe za 25 minuta.
Dok testo nadolazi pripremamo nadev.
U posudu izmrvimo sir i isečemo stno paprike, dodajemo u sir i promešamo.
Nakon toga u malu šoljicu stavljamo žumance i dodajemo ulje, to će biti za premazivanje pogača-pite.
Kad testo nadođe, malo razvučemo, pritiskamo prstima i rasporedimo po celom plehu.
Nakon toga potapamo prste jedne ruke u žumance sa uljem i pritiskamo prstima preko testa u krug.
Od velikog do malog kruga, tako da izgleda kao uvijena pita.
Nakon što bude gotovo, uzimamo od nadeva i popunimo praznine.
Nakon toga potopimo četku u smesu od žumanaca i ulje i premažemo testo između udubljenja.
Stavljamo pleh sa pogačom u hladnu rernu i nakon toga uključujemo na 190 stepeni, pečemo na donjem nivou rešetke, proveravamo čačkalicom za zube, treba da izađe suva.
I gotovo je... Imamo našu ukusnu pogača-pitu.