Način pripreme
Rastvorite kvasac sa mlakom vodom u dubokoj posudi. Dodajte so i šećer. Dodajte kiselo mleko, dva jaja, sveže mleko i promešajte dobro tečne sastojke.
Prosejte brašno i dodajte postepeno u tečnost, mešajući kašikom. Nakon što se sastojci pomešaju dodatno zamesite rukama dok se ne dobije testo (ne treba da vam se lepi po rukama).
Prekrijte odozgo posudu streč folijom i ostavite na hladnom 9-10 sati (možete da zamesite testo uveče i ujutru da ga ispečete).
Premesite testo (ako je neophodno dodajte još brašna) i podelite ga na 8-9 lopti. Izvucite svaku loptu u fitilj i svaki fitilj zavežite u čvor. Poređajte čvoriće u suvu, toplu i podmazanu duboku posudu sa poklopcem i ostavite na toplom da se podigne testo.
Namažite ga odozgo umućenim žumancima i pospite semenom maka.
Ako imate rernu sa duvanjem, stavite posudu u rernu i postepeno povećavajte temperaturu. Nakon što se testo pdoigne dovoljno, ostavite rernu na 150 stepeni. Sklonite poklopac i pecite dok ne bude gotovo.
Proverite čačkalicom - ako ne ostaje testo po njoj znači da je pogača gotova. Naprskajte je sa malo vode i ponovo stavite poklopac da omekša.