Način pripreme
Prvo aktivirajte kvasac, tako što ga stavite u 100 ml toplog mleka u koje dodajte malo šećera i brašna (treba da se aktivira i da izađe iznad ruba posude).
Umutite jaja sa preostalim mlekom i uljem, dodajte smesu u prosejano brašno i posolite. Dodajte kvasac. Mesite dugo dok ne dobijete glatko testo, koje zatim pokrijte i ostavite da nadođe na toplom mestu.
Gotovo testo podelite na pet jednakih većih delova i jedan manji, koji će vam koristiti za dekoraciju. Najbolje je da izmerite delove, kako bi bili jednaki. Oklagijom razvijte veće delove na okrugle kore i premažite svaku, sem poslednje, maslacem. Kore stavite jednu preko druge.
Kore presecite na 8 delova, ali centar nemojte seći, jer ćete tamo napraviti dekoraciju po želji. Počnite sa prvim listom, koji presecite na 3 trake i upletite ih u pletenicu, a kraj podvucite ispod.
Drugi list presecite po sredini, lagano prstima rastvarajte i hvatajte dva kraja koja izvlačite odozdo na gore, a same krajeve podvijte ispod.
Na ovaj način, naizmenično, pravite jednu pletenicu i jedno paunovo pero. Od malog dela testa razvijite koru i isecite srca ili listove i cvetove po vašoj želji.
Ako imate više vremena, možete od testa napraviti i efektnije ukrase. Ostavite pogaču da nadođe, zatim je premažite umućenim žumancima, pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Velika pogača za veridbu je gotova.
Komentari