Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Kukuruzni hleb - Potkovica

Kukuruzni hleb - Potkovica

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8843203k
Kukuruzni hleb - Potkovica
Fotografije: Albena Asenova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Ovaj hleb je najukusniji kada ga ostavite da malo odmori. Nemojte žuriti."

Potrebni sastojci

  • kukuruzno brašno - 200 g
  • brašno - 450 g, belo, pšenično
  • kvasac - ½ kocke
  • maslac - 60 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu izmrvite sveži kvasac i pospite preko njega šećer. Kvasac prelijte sa malo mlake vode i promešajte. Kada se kvasac rastvori promešajte 2-3 kašike kukuruznog i pšeničnog brašna i dodajte rastvorenom kvascu. Promešajte i ostavite da se aktivira kvasac.

Kada se kvasac aktivira, dodajte mu kašiku po kašiku kukuruznog i pšeničnog brašna naizmenično i omekšali maslac.

Dodajte malo vode i umesite glatko i elastično testo. Ostavite na toplo mesto da dobro nadođe (da se udvostruči) i pokrijte ga providnom folijom. Nadošlo testo premesite lagano i formirajte potkovicu.

Ponovo ostavite testo da nadođe oko 15 minuta. Po želji, možete testo posuti semenom ili kukuruznim brašnom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.

Gotov hleb naprskajte vodom, uvijte u krpu i ostavite da odmori 20-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: