Torta Chefdome

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Torta Chefdome
Fotografije: Dobrinka Petkova
2 / 3
21/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Ova torta je samo jedan od hiljadu razloga da se kulinarstvo smatra umetnošću."

Potrebni sastojci

  • za kore
  • belanac - 5 komada
  • šećer - 5 kašika
  • orasi - 100 g, mleveni
  • brašno - 1 kašika
  • za žuti krem
  • sveže mleko - 250 ml
  • žumanac - 5 komada
  • šećer - 5 kašika
  • vanilla - 2 kesice
  • maslac - 125 g
  • za krem od pavlake
  • slatka pavlaka - 250 ml
  • šećer u prahu - 2 - 3 kašike
  • za grilijaš
  • orasi - 100 g
  • šećer
  • za glazuru
  • crna čokolada - 100 g
  • slatka pavlaka - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Kore se pripremaju u kalupu veličine 20-22 cm. Umutite belanca u sneg. Dodajte šećer i produžite da mutite. Na kraju dodajte brašno i mlevene orahe. Promešajte pažljivo špatulom, kako sneg ne bi spao. Podelite smesu na 3 dela i ispecite 3 kore. Svaku koru pecite na 170 stepeni oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohlade.

Priprema žutog krema. Umutite žumanca sa šećerom. Dodajte im brašno i 1/3 mleka. Ostatak mleka ugrejte do ključanja i u tankom mlazu ga dodajte žumancima uz stalno mešanje.

Vratite smesu u šerpu i mešajte dok se ne zgusne. Dodajte vanilu i skinite sa vatre. Pokrijte krem folijom, da ne bi uhvatio koricu. Ostavite da se potpuno ohladi.

Umutite maslac i u njega dodajte ohlađeni krem. Umutite dobro dok ne dobijete glatku smesu. Stavite krem u frižider.

Pripremite grilijaš, tako što karamelizirate šećer i u njega dodajte orahe (krupno naseckane). Prespite masu u plitak tanjir obložen papirom za pečenje. Ostavite da se dobro ohladi. Nakon toga ga izlomite uz pomoć oklagije ili čekića.

Pripremite drugi krem, tako što umutite slatku pavlaku sa šećerom i dodajte 2/3 od grilijaša (odvojite 1/3 pavlake za premazivanje torte). Pažljivo promešajte.

Sklopite tortu, tako što postavite jednu koru u odgovarajući poslužavnik ili činiju. Premažite je 1/3 žutog krema. Preko njega rasporedite 1/3 krema od pavlake. Stavite preko drugu koru, ponovo žuti krem, pa krem od pavlake. Pokrijte trećom korom, kremom i premažite tortu umućenom pavlakom.

Za grazuru ugrejte slatku pavlaku. Dodajte čokoladu i mešajte, dok se ne istopi. Ostavite da se prohladi i prelijte tortu. Ostavite preko noću u frižideru. Sledećeg dana pospite tortu grilijašem i po želji, možete napraviti figurice od karamela.

Ako tortu ukrašavate figuricama od karamela, stavite ih na tortu neposredno pre posluživanja, jer će se inače rastopiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: