Način pripreme
U činiju stavite pire. Dodajte šećer, umutite, pa dodajte ulje i sodu bikarbonu koju ste rastvorili u sirćetu.
Prosejte brašno i dodajte ga u činiju sa smesu sa pireom, dok sve vreme mutite prvo mikserom, pa onda ručno. Dodajte orahe i cimet, pa dobro promešajte kutlačom.
Tepsiju obložite papirom za pečenje. Vlažnim rukama napravite loptice, pa ih poređajte u tepsiju, tako da ostane prostor među njima.
U posebnoj posudi pomešajte cimet i šećer, pa time posipajte kolače. Na svaki kolač stavite i polovinu oraha. Pecite oko 15-17 minuta na 180 stepeni. Izvadite ih i ostavite da se ohlade.
Broj kolača zavisi od toga koliko ćete velike loptice praviti. Ja sam napravila 25 većih kolača, kako bih ih ispekla sve odjednom, a vi možete napraviti i manje.
Kolači su zaista ukusni, lako se prave i sa dostupnim namirnicama. Ideali su za Božićni post, Badnje veče ili ako vam se jede nešto slatko, ali da bude drugačije klasične pite sa bundevom ili punjene bundeve.