Svadbena pogača za prve zalogaje mladenaca

Jelena AndonovJelena Andonov
Džedaj
937
41
1
168
23/02/2017
"Da bi mladencima zajednički život bio kao med i mleko, prvi zalogaj treba da im bude od ove ukusne pogače."
Priprema60 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno105 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 663
  • Pregledi tokom meseca31
  • Pregledi tokom sedmice9
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 3 kom
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 4 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • kvasac - 1 kockica svežeg kvasca
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 1 šolja za premazivanje kora
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi aktivirati kvasac sa mlekom, šećerom i 2 kašike brašna. Sačekati oko 15 minuta, a u međuvremenu umutiti jaja sa preostalim mlekom.

Prosejati brašno, napraviti rupu u sredini i sipati smesu od jaja, pa dodati kvasac. Umesiti elastično testo srednje tvrdoće. Namazati uljem i pokriti folijom.

Kada naraste, testo podeliti na dva jednaka dela, pa svaki od njih na još 3. Svaku loptu razviti oklagijom na malu koru i namazati obilno maslacem.

Skupiti na jednom mestu 3 kore i uviti u rolat. Dobijena dva rolata naseći na trougliće. Poređati ih u pleh, a od krajeva oblikovati sredinu.

Kada naraste, pogaču premazati umućenim žumancem, mlekom i uljem. Peći na 160 stepeni u zagrejanoj rerni.

Dekoraciju napraviti na sledeći način: od 170 g brašna, 100 ml vode, 70 g skroba i soli umesiti testo. Razviti koru oklagijom i oštrim nožem oblikovati dva labuda. Osušiti ih u rerni na 45 stepeni.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar