Način pripreme
Zagrejemo mleko i s polovinom aktiviramo kvasac s malo šećera i brašna. Prosejemo brašno 2-3 puta da bi pogača više rasla.
Zamesimo s ostalim sastojcima testo srednje tvrdoće, koje ostavimo da naraste. Kada je gotovo, delimo ga na dva dela - jedan malo veći.
Od većeg dela razvijamo veliku koru koju mažemo maslacem i uvijamo u rolat, vodeći računa da kraj ostane dole. Sečemo na rolnice po dijagonali. Od drugog dela ponovo razvijemo koru, mažemo maslacem i uvijamo u rolat - njega režemo na male trouglove.
Od tih trouglova i rolnica ređamo po krajevima posude za pečenje i posle unutra. Centar formiramo sa delovima nepravilnijeg oblika. Ostavimo pogaču da naraste i za to vreme zamesimo veoma malo testa za dekoraciju, od koga napravimo dva prstena i jedan cvet.
Mažemo pogaču umućenim jajetom, mlekom i uljem i stavljamo prstenove i cvet i posipamo semenkama. Pečemo u zagrejanoj rerni oko 35 minuta.