Pogača za Krstovdan

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167947
Pogača za Krstovdan
Fotografije: Tanya Levenova
1 / 2
08/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Svaki praznik treba da ima svoju pogaču. Ova raskošna je baš za Krstovdan!"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 600 g
  • jaja - 2 komada + 1 belance
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • ulje - 6 supenih kašika
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
  • kvasac - 20 g
  • za premazivanje
  • žumance
  • sveže mleko
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Umesimo srednje meko testo, ostavljamo ga da odstoji 20 minuta na toplom. Kad bude gotovo podelimo ga na 3 dela - dva jednaka i jedan manji za sredinu.

Od jednog dela oblikujemo 5 jednakih loptica. Od drugog dela 4 manje lopte.

Od 5 loptica razvučemo kore, namažemo ih margarinom, maslacem i uljem. Ređamo ih jednu na drugu.

Razvučemo malo gomilikcu i dobijenu koru delimo na 4 dela.

Od svakog uvijamo kiflicu - od vrha prema osnovi. Delimo kiflicu na dva dela - dobijamo 8 kiflica. Ređamo ih po ivicama kalupa za tortu 24 cm.

Kalup prethodno namažemo uljem i posipamo brašnom.

Nakon toga drugi deo testa takođe razvijamo i ređamo kore jedna na drugu, mažemo između margarinom.

Dobjenu koru sečemo na 8 delova - dobijamo trouglove od kojih pravimo list. Svaki trougao sečemo po sredini i vrh provlačimo odozgo na gore i vučemo. Ove listove ređamo između kiflica.

Oblikujemo malu loptu i stavljamo u sredinu.

Oblikovanu pogaču ostavljamo na 20 minuta na toplom i pokrivenu, nakon toga namažemo žumancem, mlekom i uljem.

Pogaču stavljamo u hladnu rernu i pečemo na 180 stepeni dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: