Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Jednostavna posna baklava

Jednostavna posna baklava

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22874943
Jednostavna posna baklava
Fotografije: Yanitsa Nikolova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
"Da je posna - posna je, ali je i grešno ukusna"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • ulje - 150 g
  • orasi - 1 šolja
  • cimet - po želji
  • Sirup
  • šećer - 500 g
  • voda - 350 ml
  • sok od limuna - 1/2
* merne jedinice

Način pripreme

Uzimaju se kore i podele se na pola, na svakom delu se pospe namrvljenim ili mlevenim orasima, uvija se u čvrst rolat.

Poređa se u pravougaonu posudu za pečenje, blago namazanu. Seče se na parčiće ili pužiće, može da se pospe cimetom i preliva se vrućim uljem.

Tako se radi dok se ne potroše sastojci. Peče se u zagrejanoj rerni na 180-190 stepeni dok ne dobije zlatastu boju.

Dok se peče, pravi se sirup. Voda i šećer se stavljaju u posudu, vri 4-5 minuta, sklanja se i stavlja se sok od limuna.

Ohlađena baklava se preliva vrućim sirupom.

Ostavlja se da upije sirup oko 1 sat, ako ostane sirup, skuva se i ponovo se preliva.

Servira se ohlađena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: