Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Koh»Originalna turska ravanija

Originalna turska ravanija

ažurirano:
Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
310775
Originalna turska ravanija1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Ravanija sa sirupom prema klasičnom receptu! Uživanje za male i velike sa sećanjem na detinjstvo!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - pola šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • brašno - 3 kašike
  • griz - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - pola kesice
  • kora od jednog limuna
  • za sirup
  • šećer - 2 i po šolje
  • voda - 2 i po šolje
  • pola limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro bi bilo da prvo napravite sirup, kako bi bilo vremena da se ohladi. Pomešajte vodu i šećer da provri. Kuvajte sirup pet minuta na umerenoj vatri, dodajte limun isečen na kriške i kuvajte još tri minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete bujnu penu. Dodajte kiselo mleko u koje ste razmutili sodu bikarbonu.

Uz neprekidno mešanje sipajte ulje. Polako se dodaju griz, brašno koje ste pomešali s praškom za pecivo i narendana limunova kora.

Gotova smesa se sipa u podmazanu i pobrašnjenu posudu za pečenje i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlakastu boju.

Ravanija se izvadi iz rerne i dok je još vruć preliva se ohlađenim šećernimm sirupom. Garnirajte po izboru.

Neka vam je slatko sa ovom omiljenom turskom ravanijom - dobija se strašan turski slatkiš!

Ako volite turske specijalitete, probajte i ovaj sočni turski kolač, naše ukusne ašure ili ovaj ukusan kadaif sa maslacem i orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: