Način pripreme
U posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac, mešajte dok se ne rastvori. Prekrijte smesu krpom i ostavite na toplom.
U sud, u kome ćete da mesite, prosejte brašno i dodajte so, umućena jaja plus jedno belance i ulje.
Dodajte aktivirani kvasac i zamesite meko testo koje se ne lepi za prste. Gotovo testo zavijte u krpu i ostavite na toplom da udvostruči obim.
Za to vreme napravite nadev, tako što ćete pomešati izmrvljen sir sa jajetom i dobro promešati.
Odvojeno istopite maslac i postavite posudu za pečenje papirom za pečenje.
Podelite testo na četiri jednaka dela. Svaki deo razvijte oklagijom na pravougaone listove razmere 25x30 cm.
Stavljajte ih jedno na drugo dok ih mažete s dosta maslaca i posipate sirom, poslednji list na vrhu ne mažete.
Naređane listove razvijete zajedno u jedan veliki veličine 40x45 cm.
Isecite dobijenu slojevitu koru na parčiće širine 3 cm, svako parče uvijte i ređajte u posudu za pečenje jedno do drugog na malom rastojanju.
Namažite gibanicu umućenim žumancem sa jednom kašikom mleka i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite dok ne dobije zlatastu boju.
Uvrnuta pita za gladnike je gotova.