Bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Rakija»Rakija od šljiva

Rakija od šljiva

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Rakija od šljiva2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
"Neoprostivo je trošiti šljive za pekmez, kada od njih možete napraviti ovako aromatičnu rakiju od šljiva!"

Potrebni sastojci

  • plava šljiva
  • šečer - u odnosu 1:3 sa vodom
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Izabrati zrele plave šljive. Najbolje je prethodno očistiti koštice i plod napraviti na kašu.

Voće sipati u veliki odgovarajući sud. Nakon 3-4 dana dodati šećer rastvoren u vodi (25 stepeni) u odnocu šećer: voda 1:3(4). Ako se dodaje 20 kg šećera, dodati 60 l vode. Mešati dok se u potpunosti ne rastvori i dodati u kašu od voća.

Tako primpremljen materijal se meša 3-4 puta na dan - koliko češće, toliko bolje. Nakon 14-tak dana proces fermentacije bi trebalo da bude završen i smesa bi trebalo da bude bistra odozgo, ali to zavisi od temperature, kvaliteta šećera i učestalosti mešanja. Bure ne zatvarati dok traje fermentacija. Najbolje je izmeriti šećer merilicom za šećer, koja treba da pokazuje 17-18%. Ako je procenat veći - dodati vodu, ako je manji - dodati šećer.

U nekim krajevima se dodaje i malo sirćeta (1 flaša na bure) ili limuntus, ukoliko su šljive mnogo prezrele. Do gornje ivice posude i materijala u njemu rastojanje treba da bude makar oko 30 cm u vreme fermentacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti