Domaća torta Napoleon

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Domaća torta Napoleon
Fotografije: Krasi A.S.
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ova torta je ambiciozna skoro kao i imperator po kome je dobila ime - neverovatan ukus u samo jednom, jedinom parčetu"

Potrebni sastojci

  • testo za kore
  • jaja - 2 komada
  • margarin - 400 g
  • voda - 150 ml
  • brašno - 750 g
  • konjak - 3 kašike
  • sirće - 1 kašika
  • so - prstohvat
  • za krem
  • sveže mleko - 1, 5 l
  • žumanca - 7 komada
  • šećer - 360 g
  • vanila - 3 kesice
  • brašno - 100 g
  • maslac - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja i dodajte vodu, konjak, so i sirće.

Odvojeno prosejte brašno i dodajte smesu od jaja i nasečene komade margarina, umesite meko testo, koje se ne lepi za prste, a ako je potrebno dodajte brašno. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižider na dva sata.

Za to vreme napravite krem za Napoleon tortu. Odvojite 300 ml hladnog mleka, a ostatak skuvajte u šerpi. U drugu metalnu posudu, umutite žumence sa šećerom, dodajte brašno i neprestano mešajući sipajte u tankom mlazu hladno mleko, dok ne dobijete glatku smesu.

Stavite posudu na slabu vatru i uz pomoć kutlače sipajte vruće mleko neprestano mešajući , dok se krem ne zgusne i onda ga skinite sa vatre. Dodajte vanilu i maslac nasečen na komade i mešajte dok se maslac ne rastopi. Umotajte krem providnom folijom i ostavite ga da se potpuno ohladi.

Za kore, podelite testo na 12 jednakih delova i napravite loptice. Na papiru za pečenje oklagijom razvucite veoma tanke kore, koje tanjirom isečete u okruglu formu. Krugove i isečene komade - viškove testa pecite u umereno zagrejanoj rerni. Ovaj postupak ponovite za svih 12 loptica.

Odvojite ispečene viškove testa i izmrvite ih oklagijom na papiru za pečenje. Oni će vam biti potrebni za posipanje torte.

Sklopite tortu, tako što ređate koru pa krem i na kraju završite kremom. Premažite kremom sklopljenu tortu i sa strane. Pospite tortu obilno smrvljenim ostatcima testa sa svih strana.

Ostavite tortu u frižider da odstoji najmanje 12 sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: