Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme u belom sosu

Sarme u belom sosu

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Sarme u belom sosu3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
"Posotoje sarme, potoje i ukusne sarme, ali najukusnije sarme na svetu obavezno moraju biti servirane sa belim sosom"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - veliki listovi
  • ulje - 100 ml
  • paradajz - 1 komad
  • luk - 1 mala glavica crnog luka
  • praziluk - 1/2 struka
  • mleveno meso - 300 g
  • pirinač - 1 šolja
  • lovorov list - 1 komad
  • aleva paprika - 1 ravna kašičica
  • biber
  • so
  • voda 2 šolje vrele + još 1 šolja
  • belo vino - 100 ml za prelivanje sarmi
  • za beli sos
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite luk i praziluk (ako želite i šargarepu) sitno se iseku i dinstaju u masti. Nakon toga se dodaje mleveno meso i meša se dok se ne razdvoji i zapži. Nakon toga se dodaje opran i oceđen pirinač i sitno iseckan paradajz.

Meša se i dosipa 100 ml vrele vode. Kada pirinač upije tečnost se posipa svim začinima i nadev se ostavlja da se ohladi, poklopljen.

Sa tako pripremljenim nadevom se pune veliku listovi kupusa i prave veće sarme. Ređaju se u staklenu činiju sa poklopcem i prelivaju vrelom vodom i vinom.

Poklopite sarme i stavite da se ispeku u umereno zagrejanoj rerni. Gotove sarme se vade, a sok iz činije se pažljivo presipa u drugu posudu.

Posebno se umute jaja i kiselo mleko i u njih se lagano dodaje sos iz posude. Stavlja se na ringlu da provri, neprstano mešajući, i potom se skida sa ringle.

Začinjava se začinima po ukusu i sa njim se preliva sarma. Vraća se na 5 minuta u rernu i isključuje se. Sarme sa belim sosom servirajte tople.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: