Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Domaća torta Ideal

Domaća torta Ideal

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Domaća torta Ideal
Fotografije: Maria Simova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ima mnogo razloga da smo zaljubljeni u domaće torte, a jedan od tih razloga je pred Vama - domaća torta Ideal!"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 8 komada
  • šećer - 22 kašike
  • brašno - 20 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • za mlečni krem
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 8 kašika
  • brašno - 5 kašika
  • vanila - 2 kesice
  • maslac - 125 g
  • orasi - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom u vazdušast krem. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i vanilom, promešajte špatulom dok ne dobijete homogenu masu. Sipajte smesu u pleh prečnika 30 cm, koji ste obložili papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Podelite koru na dva dela po horizontali.

Za sirup u metalnom sudu karamelizirajte šećer do željene boje karamela, ulijte vodu u njega i kuvajte dok se ne rastvori, a zatim prelijte kore.

Za krem odvojite 200 ml od hladnog mleka i u njemu rastvorite brašno i glatku kašu, a zatim dodajte vanilu. Preostalo mleko sipajte u šerpu zajedno sa šećerom i na slaboj vatri ga ugrejte uz povremeno mešanje.

Malo pre nego mleko provri, u tankom mlazu i uz neprestano mešanje dodajte rastvoreno brašno. Dodajte maslac, nasečen na komade i mešajte dok se ne rastopi. Kuvajte krem dok ne dobijete željenu gustinu.

Sklopite tortu sa vrućim kremom, tako što ređate koru pa krem, premažite tortu i sa strane kremom. Pospite tortu mlevenim orasima sa svih strana, ostavite je da se potpuno ohladi i tada je poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: