Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjene pogače»Praznična pogača sa mlevenim mesom u zalogajima

Praznična pogača sa mlevenim mesom u zalogajima

Praznična pogača sa mlevenim mesom u zalogajima
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Jedna pogača, kojoj ni dame ni gospoda ne mogu da odole - jedite sa zadovoljstvom, uz svežu salatu i hladno pivo"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • brašno - 3 - 4 šolje
  • nadev
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • mladi luk - 3 struka
  • ulje - 2 - 3 kašike
  • kumin - mleveni
  • origano
  • mirođija - sveža
  • maslinovo ulje - za premazivanje
  • paradajz pire - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakoj vodi, zajedno sa šećerom rastvorite suvi kvasac i ostavite da se aktivira. U sredinu kupe od brašna sipajte kvasac, so, maslinovo ulje u imesite meko testo. Ostavite na toplom mestu da nadolazi 40 minuta.

Ugrejte ulje u tiganju, upržite sitno naseckani mladi luk, dodajte mleveno meso i mešajte da se meso ne zgrudva, već da bude rastresito. Dodajte mleveni kumin, origano. Ostavite da se ohladi. U posudi promešajte malo paradajz pirea sa 2 kašike maslinoovg ulja.

Nadošlo testo razvucite na površini posutoj brašnom u okruglu koru i uz pomoć čaše ili prstena prečnika 7 cm isecite krugove. Svaki krug lagano prstima raspljeskajte i četkom ih premažite rastvorenim paradajz pireom.

Preklopite krugove po sredini da polovine i stavite po 1 kašiku nadeva od mesa. Poređajte polovine krugova u pleh ili tepsiju jedan do drugog, dok ne napunite posudu. Ako nemate dovoljno krugova, ostatke testa premesite ponovo i isecite nove krugove.

Pecite u rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Izvadite pogaču, pospite se naseckanom mirođijom i poslužite uz prazničnu trpezu sa salatom po izboru!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: