Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od pečenih plavih šljiva

Slatko od pečenih plavih šljiva

Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
30271
Slatko od pečenih plavih šljiva
Fotografije: Gergana Tsvetanova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
7
"Zgrabite po jednu krišku, namazanu slatkim od plavih šljiva i da bežimo napolje, da se prisetimo detinjstva!"

Potrebni sastojci

  • šljive - 3 kg, plave
  • šećer - 1, 5 kg
  • cimet - 2 štapića
  • orasi - 1 i po šolja
  • limontus - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro oprane šljive se prepolove i odvoje od koštica. Poređaju se u duboku posudu za pečenje i pospu šećerom i ostave dva sata da puste aromatični sok.

Sve namirnice se stave u zagrejanu rernu na 250 stepeni, dok ne provre, nakon čega se temperatura rerne smanji na 150 stepeni. Šljive se peku dok se šećer poptuno ne rastvori i dok ne otpuste dovoljnu količinu soka. Dodaju se štapići cimeta i krupno iseckan orah.

Posle otprilike sat i po vremena pečenja na umerenoj temparaturi, rerna se isključi i slatko se ostavi da se polako ohladi.

Ohlađena smesa se stavlja na ringlu i polako zagreva. Kuva se na umerenoj vatri do željene gustine, dok se samo blago meša, da se voće ne pretvori u kašu.

Kad ste zadovoljni gustinom dodajete limontus, kuvate još 5-6 minuta i nalivate vrelu smesu u suve tegle. Tegle se zatvore, nakon čega se čuvaju na suvom i hladnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti