Način pripreme
Dobro oprane šljive se prepolove i odvoje od koštica. Poređaju se u duboku posudu za pečenje i pospu šećerom i ostave dva sata da puste aromatični sok.
Sve namirnice se stave u zagrejanu rernu na 250 stepeni, dok ne provre, nakon čega se temperatura rerne smanji na 150 stepeni. Šljive se peku dok se šećer poptuno ne rastvori i dok ne otpuste dovoljnu količinu soka. Dodaju se štapići cimeta i krupno iseckan orah.
Posle otprilike sat i po vremena pečenja na umerenoj temparaturi, rerna se isključi i slatko se ostavi da se polako ohladi.
Ohlađena smesa se stavlja na ringlu i polako zagreva. Kuva se na umerenoj vatri do željene gustine, dok se samo blago meša, da se voće ne pretvori u kašu.
Kad ste zadovoljni gustinom dodajete limontus, kuvate još 5-6 minuta i nalivate vrelu smesu u suve tegle. Tegle se zatvore, nakon čega se čuvaju na suvom i hladnom mestu.