Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa jednim delom toplog mleka, šećerom i malo brašna. Umutite jaja sa svežim i kiselim mlekom, sodom i uljem. Prosejte brašno, sol i dodajte smesu od mleka i aktivirani kvasac.
Umesite lepo glatko testo, koje ostavite da nadolazi na toplom, pokriveno providnom folijom. Morate da odlučite koliko pletenica želite i da na osnovu toga podelite testo.
Ako želite dve, delite ga na 2 dela, jedan deo razvucite u veliki pravougaonik, premažite maslacem, pospite semenima i izmrvite sir.
Umotajte rolat i uz pomoć makaza secite na jednakom rastojanju, ali ne do kraja.
Svaki rolat ređate, tako što svaki deo lagano pomerate u levu, pa desnu stranu. Na isti način obradite i drugi deo testa, ostavite sve na toplom da nadođe i zatim ih premažite umućenim žumancem sa malo mleka. Pecite u zagrejanoj rerni do zlatne boje.