Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Gibanica od domaćih kora

Gibanica od domaćih kora

Gibanica od domaćih kora3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Pravi majstor sam sprema kore za pitu, kako bi napravio ovu fantastičnu gibanicu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • voda - 200 ml mlaka
  • sirće - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 125 g
  • maslac - 125 g
  • brašno - 700 g
  • brašno - 100 g, za razvlačenje kora
  • sir - 200g
  • voda - 400 ml, hladna, za prelivanje pite
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja i u njih dodajte mlaku vodu, sirće, so i ponovo promešajte. U brašnu napravite udubljenje, sipajte tečne sastojke i postepeno uzimajući od brašna umesite meko testo koje se ne lepi.

Podelite testo na 14 komada i napravite loptice. Pospite brašnom, pokrijte krpom i ostavite ih 30 minuta. Pomešajte rastopljeni maslac i ulje. Premažite dno i zidove tepsije. Razvucite prvu koru uz pomoć malo brašna do veličine tepsije i stavite koru u tepsiju.

Premažite je maslacem, razvucite drugu koru i stavite je preko prve. Ponovo premažite maslacem i na isti način obradite 7 kora. Zatim pospite izmrvljenim sirom. Ponovo razvucite, premažite i poređajte i preostalih 7 kora.

Nasecite gibanicu na kvadrate i preostalom masnoćom premažite odozgo. Ugrejte rernu na 200 stepeni i kada stavite gibanicu, smanjite na 180. Pecite dok gibanica ne dobije zlatnu boju.

Izvadite gibanicu i ravnomerno je prelijte hladnom vodom. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Gotovu gibanicu prekrijte krpom na 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: