Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pogačice sa sirom»Pogačice sa sirom i makom

Pogačice sa sirom i makom

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Pogačice sa sirom i makom
Fotografije: Tanya Levenova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Zaslužuju da ih probate, jer su tako ukusne. Kao u stara vremena"

Potrebni sastojci

  • brašno - 750 - 800 g
  • jaja - 2 belanca, žumanca za premazivanje
  • voda - 100 ml
  • mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 120 ml
  • kvasac - 10 g suv
  • so - 1 ravna kašika
  • šećer - 1 ravna kašika
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • za posipanje
  • sir
  • ulje
  • mak
  • maslac - 10 - 15 g
  • žumance - 2 komada
  • ulje - 1 kašičica
  • sveže mleko - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite testo od brašna u koje ste umešali suvi kvasac. Voda i mleko treba da budu topli. Na kraju mešenja, testo razvucite u dužinu i prelijte sa 1-2 kašike ulja. Ovaj postupak ponovite 2-3 puta.

Nakon toga, testo udarite o radnu površinu 50-60 puta - na taj način testo postaje elastičnije i mnogo bolje umešeno. Testo ostavite u posudi, koju ste posuli sa malo brašna.

Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom mestu ili rerni koju ste uključili na 20 stepeni oko pola sata da se opusti.

Nakon toga, testo lagano umesite i od njega napravite 12 loptica. Svaku lopticu razvucite lagano i po sredini prelijte sa malo ulja i pospite sirom.

Testo umotajte u rolate i rukama ga razvucite u dugačke valjke (oko 25-30 cm). Svaki valjak umotajte u oblik puža i postavite ga u tepsiju, premazanu maslacem. Pužiće postavljajte blizu jedan drugome.

Formirane puževe prekrijte folijom ili krpom i ponovo vratite u rernu da lagano narastu oko 20 minuta. nakon toga ih premažite umućenim žumancem sa uljem i svežim mlekom.

U sredinu svakog puža stavite još malo sira. Pospite sve makom i ponovo u sredinu svakog puža postavite kockicu maslaca.

Tepsiju postavite u rernu i pogačice u obliku puža pecite na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Gotove pogačice pokrijte krpom na 10 minuta i poslužite ih za doručak sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: