Način pripreme
Umesite testo od brašna u koje ste umešali suvi kvasac. Voda i mleko treba da budu topli. Na kraju mešenja, testo razvucite u dužinu i prelijte sa 1-2 kašike ulja. Ovaj postupak ponovite 2-3 puta.
Nakon toga, testo udarite o radnu površinu 50-60 puta - na taj način testo postaje elastičnije i mnogo bolje umešeno. Testo ostavite u posudi, koju ste posuli sa malo brašna.
Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom mestu ili rerni koju ste uključili na 20 stepeni oko pola sata da se opusti.
Nakon toga, testo lagano umesite i od njega napravite 12 loptica. Svaku lopticu razvucite lagano i po sredini prelijte sa malo ulja i pospite sirom.
Testo umotajte u rolate i rukama ga razvucite u dugačke valjke (oko 25-30 cm). Svaki valjak umotajte u oblik puža i postavite ga u tepsiju, premazanu maslacem. Pužiće postavljajte blizu jedan drugome.
Formirane puževe prekrijte folijom ili krpom i ponovo vratite u rernu da lagano narastu oko 20 minuta. nakon toga ih premažite umućenim žumancem sa uljem i svežim mlekom.
U sredinu svakog puža stavite još malo sira. Pospite sve makom i ponovo u sredinu svakog puža postavite kockicu maslaca.
Tepsiju postavite u rernu i pogačice u obliku puža pecite na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Gotove pogačice pokrijte krpom na 10 minuta i poslužite ih za doručak sa kiselim mlekom ili jogurtom.