Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Mamine špagete sa ćufticama

Mamine špagete sa ćufticama

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Mamine špagete sa ćufticama
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Zašto da idete čak do Italije, kada su mamine špagete sa ćufticama tako ukusne, da italijani dolaze kod nas da ih probaju?"

Potrebni sastojci

  • špagete - 400 g
  • za ćuftice
  • mleveno meso - 1 kg mešavine
  • beli luk - 1 čen
  • jaje - 1 komad
  • pekorino sir - 100 g ili kačkavalj
  • prezle - 50 g
  • origano
  • so
  • biber
  • za prženje
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • za sos
  • crni luk - 2 glavice
  • beli luk - 3 čena
  • belo vino - 1 šolja
  • paradajz sos - 800 g
  • bosiljak
  • so
  • biber
  • origano
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite sve namirnice za ćuftice i narendajte pekorino sir. Ako nemate, koristite kačkavalj. Dodajte ga u posudu i sve umesite dobro.

Napravite male ćuftice, ugrejte maslinovo ulje i ispržite ih do zlatne boje. Izvadite ih iz tiganja i stavite ih na kuhinjski ubrus da upije masnoću.

Naseckajte crni luk na sitno, stavite ga u isti tiganj i za kratko ga propržite. Usitnite beli luk i dodajte ga u tiganj, promešajte i sipajte vino. Ostavite nekoliko minuta da ispari alkohol i dodajte paradajz sos.

Promešajte, posolite i dodajte biber, malo origana i bosiljka. Vratite ćuftice u tiganj, spustite ih u sos i smanjite vatru na srednju temperaturu.

Ostavite da se sos zgusne i da ispari višak tečnosti, povremeno mešajući.

Stavite šerpu sa 4 litra vode na vatru, ostavite da proključa, posolite i stavite špagete. Kuvajte ih nekoliko minuta da omekšaju i budu gotove (na pakovanju je napisano vreme kuvanja). Ocedite špagete.

Kada se sos zgusne, skinite ga sa vatre. Možete špagete ubaciti direktno u sos i promešati, a možete servirati posebno špagete u tanjiru i zatim ih preliti sosom sa ćufticama.

Po želji, možete dodati izrendan parmezan, pekorino ili kačkavalj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: