Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa karamelom

Kolač sa karamelom

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
499144
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Dugo ćete pamtiti ovaj užitak sa karamelom, kad ga jednom probate"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 kom.
  • pavlaka - 200 ml, tečna
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 240 g
  • vanila - 1 kom.
  • prašak za pecivo - 1 kom.
  • za glazuru
  • šećer - 1/3 šolje
  • sveže mleko - 100 ml ili tečna pavlaka
  • brašno - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite polovinu šećera da se karamelizuje, dodajući malo vode, da bi karamel bio tečan- Čim dobijete lepu zlatastu boju, dodajte 100 ml pavlake i mešajte, dok se potpuno ne rastvori i dok se ne dobije homogena smesa. Ostavite da se ohladi i posle toga smesu umutite mikserom sa dva jajeta, polovinom količine brašna i 1/2 praška za pecivo.

Preostala 2 jajeta umutite posebno mikserom zajedno sa preostalim šećerom dok ne dobijete glatku smesu, a zatim dodajte preostalu pavlaku, prašak za pecivo, brašno i vanilu.

Za glazuru karamelizujte 1/3 šolje šećera i u karamel postepeno dodajte 100 ml mleka ili pavlake, u koje ste rastvorili kašiku brašna. Mešajte dok glazura ne provri i skinite sa vatre.

U namašćen kalup za kuglof sipajte prvu smesu, pa preko nje drugu. Stavite da se peče u rernu zagrejanu na 170 stepeni, najpre na donjem grejaču. Kada se kolač podigne, uključite i gornji grejač.

Ispečen i oglađen kolač sa karamelom prelijte glazurom i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: