Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Najmekši hlepčići

Najmekši hlepčići

Dora GrozevaDora Grozeva
Pomoćnik kuvara
8521423
Najmekši hlepčići
Fotografije: Dora Grozeva
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Imamo pretenzije da su ovo najukusniji i najmekši hlebčići na svetu i niko ne može da nas ubedi u suprotno"

Potrebni sastojci

  • topla voda - dve i po šolje
  • suvi kvasac - 2 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • brašno - sedam šolja
  • masnoća - 2 kašike
  • so - 2 kašičice
  • belance - 3 komada umućena u sneg
  • za premazivanje
  • belance - 1 komad (blago umućeno s 2 kašike svežeg mleka)
* merne jedinice

Način pripreme

U jednoj velikoj posudi se pomešaju kvasac, voda i šećer i ostave se 10 minuta da se kvasac aktivira. Doda se masnoća i tri i po šolje brašna. Meša se drvenom varjačom.

Belanca se dodaju i meša se sasvim pažljivo, dok se grebe odozdo na gore, posle se doda ostatak brašna u delovima, po jedna četvrtina šolje, dok se ne upije u smesu.

Nabrašnjavi se radna površina i lagano se zamesi testo. Testo se udara o radnu površinu sto puta dok se mesi. Postaje super elasticno i dobija male mehure.

Ostavi se da naraste dok ne udvostruči obim. Premesi se i ostvi opet da naraste dok ne udvostruči obim.

Nakon što je naraslo dva puta testo se podeli na 24 dela. Svaki deo se promesi i formiraju se hlepčići. Ostave se da ponovo narastu.

Za to vreme se zagreje rerna na 220 stepeni i deset minuta pre nego što se hlepčići stave da se peku stavi se na dno prazna posuda za pečenje.

Kad su hlepčići narasli namažu se umućenim belancetom i svežim mlekom i veoma oštrim nožem se pravi blagi prorez. Pospu se susamom, makom ili drugim semenkama.

U praznu posudu za pečenje u rerni se sipa jedna čaša leda i odmah se postavi posuda s hlepčićima. Peko se na srednjoj temperaturi oko 20-25 minuta dok ne budu gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: