Način pripreme
U jednoj velikoj posudi se pomešaju kvasac, voda i šećer i ostave se 10 minuta da se kvasac aktivira. Doda se masnoća i tri i po šolje brašna. Meša se drvenom varjačom.
Belanca se dodaju i meša se sasvim pažljivo, dok se grebe odozdo na gore, posle se doda ostatak brašna u delovima, po jedna četvrtina šolje, dok se ne upije u smesu.
Nabrašnjavi se radna površina i lagano se zamesi testo. Testo se udara o radnu površinu sto puta dok se mesi. Postaje super elasticno i dobija male mehure.
Ostavi se da naraste dok ne udvostruči obim. Premesi se i ostvi opet da naraste dok ne udvostruči obim.
Nakon što je naraslo dva puta testo se podeli na 24 dela. Svaki deo se promesi i formiraju se hlepčići. Ostave se da ponovo narastu.
Za to vreme se zagreje rerna na 220 stepeni i deset minuta pre nego što se hlepčići stave da se peku stavi se na dno prazna posuda za pečenje.
Kad su hlepčići narasli namažu se umućenim belancetom i svežim mlekom i veoma oštrim nožem se pravi blagi prorez. Pospu se susamom, makom ili drugim semenkama.
U praznu posudu za pečenje u rerni se sipa jedna čaša leda i odmah se postavi posuda s hlepčićima. Peko se na srednjoj temperaturi oko 20-25 minuta dok ne budu gotovi.