Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Teleći biftek sa nežnim sosom od zelenog bibera

Teleći biftek sa nežnim sosom od zelenog bibera

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Teleći biftek sa nežnim sosom od zelenog bibera
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
19/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Traži se veliko majstorstvo da bi pravilno pripremili teleće meso, ali uz našu pomoć postaćete pravi majstori u tome- I ne zaboravite sos"

Potrebni sastojci

  • teleći biftek - 250 g
  • so - po ukusu, krupna
  • maslinovo ulje - 1 kašičica
  • za sos
  • pavlaka - 200 ml, za kuvanje
  • kukuruzno brašno - 1 kašičica, fino
  • teleći bujon - 1 kocka
  • crni luk - 1/2 glavice, srednja
  • zeleni biber - 2 kašičice, u zrnu
  • maslac - 30 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • konjak - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremite sos, za koji treba da naseckate luk na sitno i upržite ga u maslinovom ulju i maslacu;

2. Dodajte zeleni biber i nakon minute, kocku bujona, rastvorenu u 50 ml tople vode i konjak.

3. Sačekajte da voda i alkohol ispare uz povremeno mešanje i odmah nakon toga stavite pavlaku u koju ste rastvorili kukuruzno brašno. Ponovo promešajte, ovoga puta energično i neprestano dok ne dobijete željenu gustinu sosa (ako želite ređi sos, dodajte vodu).

4. Kada je sos gotov, pripremite meso. Od 250 g bifteka napravićete 2 filea debljine oko 1, 5 cm. Možete tražiti od mesara da Vam ih naseče ili to uradite sami. Filei mogu da budu malo deblji, ali u nikakvom slučaju tanji od 1, 5 cm;

5. Ugrejte tiganj na jakoj vatri sa svega nekoliko kapi maslinovog ulja. Kada je dobro ugrejan stavite filee i ne dirajte ih minut-dva, a nakon toga ih okrenite i sa druge strane ih ispržite isto toliko. Ako volite slabije prženo, ne držite ih više od minuta po strani. Ako volite da meso bude bolje prženo, budite obazrivi, jer ukoliko ga previše pržite, ono postaje žilavo i tvrdo i gubi svoje ukuse.

Roze i lagano sirovo meso iznutra je najbolje i najukusnije!

6. Gotove filee posolite krupnom solju (nikada ne solite prilikom kuvanja, već na kraju, jer će so izvući tečnost iz mesa i ono će postati žilavo). Prelijte ga toplim sosom i uživajte u ukusu uz čašu crnog vina!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: