Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Mekana pogača za zdravlje

Mekana pogača za zdravlje

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Mekana pogača za zdravlje
Fotografije: Diana Kostova
2 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Ukusna pogača, zvana zdravlje - spremite i podelite"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada + 1 belance
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • ulje - 6 kašika
  • so - 1 ravna kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - oko 700 g
  • svež kvasac - 30 g
  • još
  • maslac za mazanje - 70 g
  • žumance - 2 komad + 1 kašika svežeg mleka + 1 kašičica ulja - za mazanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u blago zagrejanom mleku zajedno sa šećerom i tri kašike brašna, ostavite na toplom da nadođe. Prosejte brašno u veliku posudu, dodajte so i dobro promešajte.

Formirajte udubljenje i u njega dodajte ostale sastojke za testo, dodajte nadošli kvasac, zamesite meko testo i ostavite na toplom mestu da udvostruči obim.

Podelite testo na dve jednake polovine, a svaku polovinu na još 4 jednaka dela. Svaki deo formirajte u loptu i razvijte u tanke pravougaone listove, skupite listove na dva mesta po 4 lista dok ih između mažete s rastopljenim maslacem. Svaku grupu listova razvijte u veći pravougani list 40-20 cm i uvijte u rolat.

Uvijene rolate isecite na tanke trouglove, koje ređate u posudu za pečenje namazanu maslacom, stavljajući ih uz zidove, a krajeve isečenog rolata poređajte u sredinu posude. Formiranu pogaču namažite umućenim žumancem, svežim mlekom i uljem četkom i pospite susamom.

Bez drugog narastanja testa, u hladnu rernu stavite posudu i uključite je na 170 stepeni.

Rerna se zagreva postepeno i ima dovoljno vremena da pogača naraste unutra, pre nego što počne da se peče. Pecite dok ne bude gotovo i dok ne dobije zlatastu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
53
40
30
20
10
Oceni: