Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Raskošna torta sa keksom i dve vrste krema

Raskošna torta sa keksom i dve vrste krema

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Raskošna torta sa keksom i dve vrste krema
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
15
"Jedinstveno ukusna i božanstveno sočna - nećete verovati koliko se lako pravi"

Potrebni sastojci

  • keks - 250 gr čajnog ili sa maslacem
  • sveže mleko - 100 ml
  • rum - 50 ml
  • kokosovo brašno - 50 g za posipanje
  • orasi - 150 g
  • za kokosov krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 1 kom.
  • kokosovo brašno - 100 g
  • brašno - 5 kašika
  • vanila - 1 kom.
  • maslac - 30 g
  • šećer - 150 g
  • za krem od jagode
  • sveže mleko - 500 ml
  • jagode - 160 g
  • brašno - 6 kašika
  • želatin - 3 listića
  • šećer - 150 g
  • vanila - 1 kom.
  • maslac - 30 g
  • za preliv
  • čokolada - 120 g (crne ili mlečne)
  • maslac - 25 g
  • sveže mleko - 2 kašike
  • jagode - 1 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremiti krem od jagode. Za pripremu krema, iseći jagode na parčiće i ispasirati ih. Dodati im malo mleka i brašno, pa sve umutiti u homogenu smesu. Preostalo mleko zagrejati sa šećerom i vanilom, pa pre nego provri smanjiti temperaturu i polako dodavati smesu sa jagodama. Mešati dok se ne zgusne i skinuti sa vatre. Na kraju dodati listiće želatina i maslac, pa mešati dok se želatin ne rastvori.

2. U posudi sjediniti 100 ml mleka sa rumom, potopiti jedan po jedan keks i ređati ih u kalup koji se otkopčava od 25 cm ili u kakav god imate. Pokriti dno keksom i sipati celu količinu krema. Odozgo posuti sa oko 30 g kokosa i polovinom oraha, pa poređati još jedan sloj keksa prethodno potopljenog u mleko i rum. Ostaviti da se stegne. U međuvremenu pripremiti drugi krem.

3. Umutiti jaje sa malo mleka i brašna, dok se ne dobije homogena smesa. Preostalo mleko, kao i kod prvog krema, zagrejati sa šećerom i vanilom, pa pre nego zavri smanjiti temperaturu skoro do minimuma i polako dodavati smesu od jaja. Intenzivno mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i dodati maslac i 100 g kokosovih mrvica. Krem ponovo dobro promešati i preliti preko drugog reda keksa.

4. Preko kokosovog krema poređati koše jedan red keksa potopljenog u mleko i rum i pripremiti preliv na sledeći način: na pari rastopiti čokoladu sa maslacem i mlekom. Dok je smesa vruća, ravnomerno je preliti preko poslednjeg sloja keksa i posuti preostalim orasima i kokosom. U sredinu staviti jagodu.

5. Tortu ostaviti da se ohladi i staviti je u frižider 4-5 sati da se stegne. Pri otkopčavanju kalupa, prvo preći preko zidova vlažnim nožem, kako bi se torta odvojila bez problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: