Način pripreme
Prvo se od jaja izvoji jedno belance za premazivanje. Testo je napravljeno s pola doze, ako želite više peciva, duplirajte sastojke.
Kvasac se pomeša sa toplim svežim mlekom s kašičkom šećera i ostavi se da raste deset minuta.
Sipa se u umućena jaja i šećer, doda se ulje, rum, tečna vanila i zamesi se srednje meko testo.
Mesimo i rastežemo kratko, ostavi se da naraste u toploj prostoriji 40 minuta, pokriveno krpom.
Podeli se na tri dela. Namazanim rukama svaki se formira u dugačak fitilj i sva tri se pletu u pletenicu.
Formira se kao venac u kalup podmazan uljem. Raste još 30 minuta, namaže se umućenim belancetom, posipamo kristal šećer, zabode se suvo grožđe.
U svaki od fitilja možete da stavite domaće slatko ili čokoladu, tako će biti još ukusnije.
Zagreva se rerna na 180 stepeni, peče se uskršnji kolač do prijatne preplanulosti 40 minuta. Sve što mama napravi je ukusno!