Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa toplim mlekom, šećerom i malo brašna. Prosejte brašno i sa svim sastojcima umesite meko, elastično testo.
Ostavite da naraste, a nakon toga ga podelite na 5 lopti plus jednu loptu veličine jajeta, za centar. Od jednog dela napravite pletenicu i podelite je na 2 dela.
Jednu pletenicu umotajte kao konopac, a drugu razvucite u koru, koju presecite na trake na pola po sredini (trake dugačke oko 10 cm na 1 cm rastojanja).
Prebacite trake jednu preko druge i napravite rešetku od njih. Rešetku stavite preko kanapa i odvojite na stranu.
Od druge 2 lopte napravite jedan kanap, a drugu razvucite u pravougaonu koru i isecite horizontalne trake.
Umotajte trake sa leva na desno i sa desna na levo. Od preostalog dela razvucite pravougaonik, premažitega maslacem i umotajte u rolat. Rolat stavite u pleh i makazama secite komade širine po 1 cm i postavljajte ih levo i desno.
Od najmanje lopte napravite glatku loptu, koje presecite nožem u oblik krsta i stavite ga u centar pogače.
Ostavite da naraste, premažite žumancem, koje ste umutili sa malo mleka i ulja. Pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.