Način pripreme
Prosejati brašno pa umešati suvi kvasac i so. Kašikom dobro promešati, napraviti udubljenje pa dodati 4 kašike maslinovog ulja.
Vodu malo ugrejati pa dodati šećer i sirće, tom mešavinom zamesiti glatko testo. Testo prekriti folijom i ostaviti na toplom bar pola sata da naraste.
Zatim ga premesiti i razviti koru u obliku pravougaonika. Preko kore sipati dve kašike maslinovog ulja i premazati je. Koru uviti u obliku vekne i staviti je u kalup za štrudle, koji ste prekrili papirom za pečenje. Premažite je uljem i presecite je malo odozgo nožem.
Ostavite prekrivenu veknu na toplom još pola sata da nadođe. Kada testo napuni kalup stavite ga da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Pecite 30 do 35 minuta dok dobije lepu rumenu koricu.Pečen hleb malo četkom premažite vodom, uvijte u platnenu salvetu i ostavite da se malo prohladi.
Služite topao ili hladan hleb.
Ako vam hleb ostane za sutradan, mekan je i svež, ne troši se i veoma je ukusan.
Komentari