Način pripreme
Počinjemo s mariniranjem mesa. Svi začini se pomešaju i njima se namaže patka od spolja i iznutra. Pokrije se i ostavi u frižider na 24 sata. (Ja sam je stavla u plitku šerpu s poklopcem.)
Sledećeg dana pristupamo pečenju. Rerna se zagreje na 175 tepeni (bez ventilatora). Patka se stavi u rernu na srednji nivo, na rešetku, stomakom na gore.
Noge treba da su joj vezane, a krila ispod tela (zato što nisam uspela da ih vežem noge su joj bile previše iskošene), uzela sam iglu i konac i zašila sam ih. To se radi s ciljem da ne ispadaju začini i parčići pomorandže.
Krompiri se ljušte i seku na krupno. Stavljaju se u blago namazanu veliku posudu za pečenje (ja sam koristila veliki pleh od rerne) zajedno sa vinom, začinima, sokom od pomorandže i parčićima pomorandže - možete da izostavite natapanje krompira pomorandžom - mi volimo interesantne slatko-kisele ukuse, tako da smelo eksperimentišem. Posuda se stavi ispod patke - na taj način masnoća od patle će kapati u posudu s krompirom i daće mu poseban ukus.
Peče se oko dva sata ili dva i po sata. Nisam morala da pokrivam patku, ali ako je neophodno može da se koristi aluminijumska folija. Patka je gotova kad meso počne da se da se odvaja od kosti, a kad se probode curi bistar sok.