Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od badema»Badem krem torta sa rendanom čokoladom

Badem krem torta sa rendanom čokoladom

teodorateodora
Početnik
1223
Badem krem torta sa rendanom čokoladom
Fotografije: teodora
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
14
"Nije torta, već istinska čarolija, koju možete priprmiti sami. Probajte i podelite!"

Potrebni sastojci

  • baza
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 75 g
  • brašno - 84 g
  • badem - oljušten, ispečen i fino mleven - 30 g
  • voda - 15 g
  • šećerni sirup
  • voda - 150 ml
  • šećer - 100 g
  • ekstrakt badema - 2 - 3 kapi (može i vanila)
  • za premazivanje kora
  • džem od jagoda - 3 kašike
  • krem za nadev preko kore
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 150 g
  • žumance - 6 komada
  • vanila - 2 kesice
  • pavlaka - 300 ml
  • čokolada - 120g, narendana
  • liker - 30 ml
  • želatin - 40 g + 80 ml vode za njega
  • krem od pavlake
  • pavlaka - 150 g
  • šećer - 15 g
  • za dekoraciju
  • badem - 100 g (oguljen, ispečen)
  • čokolada - 80 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema patišpanja od badema:

Pripremite koru od badema tako što promešate sitno mlevene bademe sa brašnom i ostalim sastojcima za bazu. Napravite smesu za testo za patišpanj od hladnih sastojaka.

Postavite testo u kalup koji ste prekrili papirom za pečenje. pecite na 180, pa smanjite na 160 stepeni oko 25-30 minuta. Nakon toga izvadite koru, ohladite je i oslobodite papira. Kora se mora ohladiti, jer dok je topla papir se teško skida. Kada skinete papir, vratite koru u kalup sa licem na gore.

Priprema šećernog sirupa:

Šećer i vodu promešajte i ugrejte na vatri. Prokuvajte do željene gustine. Kada se sirup ohladi, dodajte ekstrakt badema. Ovim sirupom prelijte koru i premažite je džemom od jagoda.

Priprema krema za nadev (krem za nadev pripremite dok se sirup hladi):

Potopite želatin u hladnu vodu, dok ne nabubri i zatim ga istopite na pari.

Ugrejte mleko i pre nego provri u njega dodajte šećer i žumanca uz neprestano mešanje žicom. Kada se krem zgusne, dodajte želatin, promešajte, skinite sa vatre, procedite i ohladite dok se masa ne pretvori u polutečni žele.

Umutite pavlaku dok ne dobijete gust krem.

Promešajte umućenu pavlaku sa žele masom, dodajte vanilu i liker od čokolade i krupno narendanu čokoladu.

Pripremljeni krem sipajte preko kore i poravnite površinu.

Ohladite u frižideru dok se smesa potpuno ne stegne. Oslobodite tortu od kalupa.

Obeležite 14 ili 16 porcija. Ukrasite ružama od umućene pavlake i bademima. Narendajte čokoladu preko torte i poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: